Hoe kies je een haarolie? Je kunt niet alleen maar de eigenschappen bepalen en ze linken aan het probleem. Kokosnootolie bijvoorbeeld, moet ervoor zorgen dat het haar niet uitdroogt, maar in vele gevallen zorgt het juist voor nog meer kroesharen.
Het geheim zit in het aansluiten van de olie op de porositeit van je haar. Hieronder vind je alle benodigde informatie.
Sinds we oliën hebben toegevoegd aan de dagelijkse haarzorg, zijn we nauwkeuriger naar de haarstructuur gaan kijken. Dankzij de zorgvuldige analyse en de benodigdheden van het haar, zijn we nu in staat om de oliën op basis van vetzuren in te delen. Dit is de beste manier om je haaroliën effectiever en gemakkelijker te maken.
Het is de hoogste tijd dat we dieper ingaan op haarporositeit!
HAARPOROSITEIT – De eigenschap van de haarstructuur, namelijk het niveau van beschadiging, bepaald door de mate waarin de huidschubben zijn verheven van de haarschacht. Dankzij de porositeit kunnen we drie haartypes onderscheiden, waarmee we effectieve verzorging kunnen garanderen.
De drie types:
- haar van lage porositeit (moeilijk in model te brengen, weinig volume)’
- haar van gemiddelde porositeit (kroezig, zwak en dof),
- haar van hoge porositeit (droog, beschadigd en broos).
Waarom is de kennis van haarporositeit zo belangrijk?
Porositeit is cruciaal als je van plan bent om te beginnen met haaroliën. Het blijkt dat haaroliën kunnen worden aangepast op de porositeit van het haar, om de best mogelijke resultaten te behalen. Je bent verzekerd van de beste effecten als de zorg past bij je haarstructuur en de benodigdheden hiervan. Het aanbrengen van de goede olie zal niet alleen betere resultaten opleveren maar het zal ook verzwaring voorkomen. Het overbelasten van haar is alleen mogelijk als we de verkeerde olie gebruiken. Het is het daarom waard om je haarporositeit te bepalen, om het een bewuste behandeling te geven.
Hoe bepaal je haarporositeit?
Er zijn drie methodes om haarporositeit te bepalen, die in je eigen huis kunnen worden uitgevoerd. Ze geven geen garantie van 100% dat je haar die porositeit ook echt heeft, maar ze zijn vaak voldoende om een bewuste keuze voor haarolie te maken. Om er zeker van te zijn, kan een professionele haarporositeitstest worden uitgevoerd bij een haarspecialist of een haarsalon met een microscoop.
Dit zijn de meest voorkomende methodes voor het bepalen van je haarporositeit!
• Watertest – giet schoon water in een doorzichtig glas, doe er een paar haren bij en kijk hoe ze zich gedragen. Deze studie bepaalt de mate van waterabsorptie in het haar, wat toeneemt met een hogere porositeit. De watertest kan het best worden uitgevoerd op verschillende delen van het haar, want de punten kunnen een andere porositeit hebben dan de wortels. Hoe onderscheid je de verschillende types?
a. Haar met lage porositeit zal lange tijd aan de oppervlakte blijven drijven, omdat het geen water absorbeert;
b. Haar van gemiddelde porositeit zal langzaam zinken, omdat het op gemiddelde snelheid water opneemt;
c. Haar van hoge porositeit zal snel naar de bodem zinken omdat het direct water absorbeert.
• Kokosnoottest – neem pure, ongeraffineerde kokosnootolie, en gebruik het voor haaroliën. Je kunt de olie het best een beetje opwarmen om het gemakkelijk over je haar te verdelen. Laat het ten minste een half uur zitten, en was het dan uit. De manier waarop het haar reageert op kokosnootolie geeft duidelijke informatie over de porositeit. Hoe interpreteer je dit?
a. Haar van lage porositeit zal zacht en glanzend zijn omdat dit gek is op kokosnootolie;
b. Haar van gemiddelde porositeit kan moeilijker te kammen zijn, en een beetje doffer in vergelijking met gezond haar;
c. Haar van hoge porositeit zal slecht op kokosnootolie reageren, het zal kroezig en ruw worden.
• Observatietest – ga voor de spiegel staan en kijk gewoon eens naar je haar. De conditie, hoe het eruit ziet en hoe het in elkaar zit, het is erg gemakkelijk om de porositeit van het haar te herkennen. Wat zijn de hoofdeigenschappen van de verschillende porositeitstypes?
a. Haar van lage porositeit droogt langzaam, is moeilijk te krullen, erg zwaar en mist volume, hoewel het glad is en gemakkelijk te kammen;
b. Haar van gemiddelde porositeit is zwak, met de neiging om te splijten en te verdunnen. Het is broos, niet erg glanzend vergeleken met gezond haar, het is golvend en het kroest onder invloed van vocht;
c. Haar van hoge porositeit is beschadigd, broos, breekbaar, erg droog, vaak met gespleten punten, krullend, moeilijk te temmen, dof en ruw.
Welke haarolie moet je kiezen?
Het bepalen van de haarporositeit is de sleutel tot het kiezen van de juiste olie. Alleen een goed passend product zal je haar niet verzwaren en zorgen voor directe en langdurige resultaten. Het is de moeite waard om te onthouden dat:
- Haar met lage porositeit houdt van boter en olie met een grote hoeveelheid verzadigde vetzuren, zoals Shea boter, Babassuolie;
- Haar met gemiddelde porositeit liever oliën rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren heeft, met omega-7 en omega-9, zoals zoete amandelolie, Arganolie, Avocado-olie;
- Haar van hoge porositeit houdt van oliën met een grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren, omega-3 en omega-6, zoals druivenpitolie, zonnebloemolie en zwartzaadolie.