Haaroliën voor beginners – De meest belangrijke informatie

In de meeste Aziatische landen wordt haaroliën toegepast als de populairste methode om het haar te verzorgen. Het is een natuurlijke en betaalbare manier om prachtig haar te onderhouden. De methode kan vrij worden aangepast om aan te sluiten bij jouw benodigdheden en gewenste resultaten.

We blijven deze methode beschrijven, totdat elke vrouw in de wereld het eens heeft uitgeprobeerd.

In de laatste paar maanden is haaroliën een populair onderwerp geweest, dat is opgepikt door een paar van de grootste cosmeticamerken. Hierdoor wordt het aanbod van op olie gebaseerde haarproducten op de markt steeds groter. Er is een groot aanbod als het gaat om natuurlijke haaroliën. Koudgeperst van verschillende planten, zo divers dat we kunnen kiezen uit meer dan 150 oliën.

Het is tijd om meer te leren over haaroliën!

HAAROLIËN – kort gezegd is dit een schoonheidsbehandeling, gebaseerd op het aanbrengen van olie om de conditie van het haar te verbeteren en een glans en zachtheid aan te brengen. Je kunt kiezen uit vele methodes om de olie aan te brengen. Het is echter cruciaal om de olie te laten aansluiten bij de structuur van je haar. Lees verder om meer te leren over haarporositeit.

haaroliebehandeling

Waarom is haaroliën zo effectief?

Het werkt zo goed omdat de olie het haar voorziet van essentiële vetzuren, antioxidanten, vitaminen en fytosterol. Menselijk haar bestaat uit keratinevezels, bedekt met een beschermende laag van haarschubben, gebonden door vetzuren. Daarom is haaroliën de ideale methode om de lokken te genezen, omdat het de lokken geneest terwijl het de haarschubben verzegelt en de natuurlijke beschermlaag verzacht en versterkt. Dit is echter niet alles, want vetzuren zijn ook essentieel om de water-vetlaag goed te laten functioneren. Haarolie verrijkt dit met waardevolle ingrediënten, en versterkt de bescherming van het haar en de hoofdhuid, bijvoorbeeld tegen verlies van vocht. Daarnaast kan de olie, afhankelijk van de samenstelling van essentiële vetzuren, kleinere of grotere moleculen bevatten, wat leidt tot een betere absorptie bij verschillende soorten haarporositeit. Dit zijn de enige verzorgende ingrediënten die kunnen worden aangepast op de structuur van het haar.

Let op! Haaroliën hebben ook hun nadelen. Het geleidelijk ontdekken van de beste oplossingen, het kiezen van de meest effectieve methodes en de meest geschikte oliën, kan veel tijd in beslag nemen. Alles moet met vallen en opstaan worden geprobeerd, hoewel er een paar regels zijn waar we gebruik van kunnen maken aan het begin van ons avontuur met haaroliën.

Haaroliën – Resultaten

Wat kun je precies verwachten als je regelmatig natuurlijke haaroliën aanbrengt? Een complete verandering, op positieve manier natuurlijk. Je moet echter in gedachten houden dat de beste resultaten worden bereikt bij het gebruik van oliën die passen bij je haarstructuur – de porositeit. Als we de haarolie goed aanbrengen, kunnen we er zeker van zijn dat:

 • het haar sneller groeit en niet meer uitvalt,
 • het vochtniveau wordt gebalanceerd
 • de lokken veel gladder, zachter en zijdeachtig zullen zijn,
 • roos en overmatige vettigheid worden verminderd,
 • schade aan het haar wordt hersteld en genezen,
 • het de natuurlijke beschermlaag van het haar versterkt,
 • het haar gemakkelijker te kammen, te stylen en te drogen is.

Natuurlijk zal een enkele haarolie niet voor al deze resultaten zorgen, dus je kunt het beste verschillende oliën met diverse werkingen combineren. Gebruik hiervoor verschillende oliën, of koop klaargemaakte oliemengsels.

Haaroliemethodes

Haaroliën bieden tientallen gebruiksmethoden, die vrij kunnen worden gecombineerd en aangepast, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die we hebben, onze eigen benodigdheden en de snelheid waarmee de gebruikte olie wordt geabsorbeerd. De meest populaire methodes zijn in ieder geval:

 • Droog haaroliën – is een manier waarbij de olie wordt aangebracht op droog haar, voor een paar minuten, een uur of meer, voor het wassen (voor intensieve behandeling) of na het wassen (voor het verzachten en het creëren van een glans);
 • Nat haaroliën – is een vergelijkbare methode als de hierboven genoemde, behalve dat de olie wordt aangebracht op vochtig haar of na het wassen maar vóór het föhnen;
 • Oliën gedurende de nacht – dit is zeker de meest intensieve haarbehandeling, die bestaat uit het aanbrengen van de olie in het haar en de hoofdhuid, om gedurende de nacht te laten zitten en de volgende dag uit te wassen;
 • Oliën in een kom – waarschijnlijk de minst populaire methode van haaroliën omdat het relatief veel tijd in beslag neemt. In dit geval worden kleine hoeveelheden van bepaalde oliën gemend met lauwwarm water in een brede kom. Dan laat men het haar een paar minuten weken;
 • Oliën met een mist – een methode van haaroliën voor een mildere haarverzorging; of om gedurende de dag te gebruiken. Het bestaat uit het mengen van de olie naar jouw keuze met water of een bloemenoplossing, wat je in je haar spuit met een verstuiver.
Hoe vaak moet je haaroliën gebruiken?

Haaroliën zijn volledig natuurlijk, waardoor je ze aan kunt brengen zonder strikte regels. Ze kunnen bijvoorbeeld eens per week wordt gebruikt, als een behandeling gedurende de nacht, maar ze kunnen ook dagelijks op het haar worden aangebracht. Sommigen zeggen dat haaroliën bij elke wasbeurt gebruikt moeten worden, op verschillende manieren. Elke paar weken zou je je haar moeten reinigen met sterkere reinigingsproducten om de olieresten die achter kunnen blijven en te kunnen verzamelen in de follikels, te verwijderen.

Hoe was je de haarolie uit?

Dit is een vraag dit vaak voorkomt in online forums, voornamelijk omdat haaroliën er vettig en moeilijk uitwasbaar uit zien. In de praktijk gaat dit echter anders. Lichtere oliën bijvoorbeeld, die in kleine hoeveelheden op nat haar worden aangebracht na het wassen, hoeven helemaal niet uitgespoeld te worden. Zolang ze goed passen bij je haartype, worden ze goed geabsorbeerd, waardoor ze een fluweelachtige glans en zachtheid achterlaten op het haar. Dikkere en rijkere oliën kunnen worden uitgespoeld met reguliere shampoo, ook een milde versie zonder SLS. Soms is het echter aan te raden om je haar twee keer te wassen.